''Exista o lege in psihologie potrivit careia daca iti poti forma in minte o imagine a ceea ce doresti sa devii si o mentii acolo un timp suficient de lung, vei ajunge curand cum ai gandit.''
William James
David Hume , un filozof scotian, a fost cel care a emis teoria placutei nescrise sau ''tabula rasa''.
Conform teoriei Lui David Hume, fiecare persoana vine pe lume fara ganduri sau idei si tot ce ajunge sa gandeasca si sa simta este invatat incepand cu perioada copilariei.
Este ca si cum mintea unui copil ar fi o placuta nescrisa, pe care fiecare experienta si persoana cu care acesta interactioneaza, lasa o urma.
Astfel persoana adulta devine suma a tot ce invata , simte si experimenteaza in timp ce creste.
Fiecare dintre noi ne formam credinte despre noi incepand din copilarie.
Fiecare idee , opinie , sentiment, atitudine sau valoare pe care o ai ca adult , ai invatat-o in copilarie.
Cand crezi ca ceva este real, acest lucru devine real pentru tine.
Pana la varsta de 3 ani convingerea legata de cine esti, insuflata de parintii tai, va deveni o parte fundamentala a modului in care te percepi pe tine in relatie cu lumea.
Daca ai fost crescut de parinti care ti-au spus mereu cat de bun/a si important/a esti indiferent ce ai facut, ajungi sa crezi ca esti o persoana buna si valoroasa.
Daca un copil este criticat mereu la o varsta frageda, ajunge sa creada ca este ceva in neregula cu el.
Nu intelege de e criticat si pedepsit, dar presupune ca parintii sai stiu adevarul si asta merita.
Astfel incepe sa simta ca nu este valoros si demn de a fi iubit.Incepe sa devina nesigur/a si acum incep problemele cu care se va confrunta toata viata" anxietate, depresie, lipsa de ambitie, furie, probleme cu oamenii.
Cu totii dezvoltam doua temeri majore : teama de esec si teama de respingere
Teama de esec se invata atunci cand copii sunt criticati si pedepsiti continuu atunci cand incearca ceva nou sau diferit.Atunci invata sa spuna ''Nu pot''.
Frica de esec este motivul principal pentru nereusita . Oamenii renunta usor , chiar inainte de a incerca.Cauta motive din cauza carora nu pot actiona.
Frica de respingere este invatata in copilarie ca rezultat al dezaprobarii exprimate de parintii nostri cand faceam ceva ce nu le placea.
Frica de a nu fi iubit si de a ramane singur este atat de traumatizanta pentru copil incat isi adapteaza comportamentul pentru a obtine aprobarea parintilor sai si va face totul pentru ca ''Trebuie''.
Ca adult el nu va fa nimic daca exista posibilitatea ca cineva sa nu-l aprobe.
Isi va proiecta relatia din copilarie cu parintiiasupra persoanelor importante din viata adulta-partener de viata, sef, rude, prieteni persoane cu autoritate si va incerca sa le castige aprobarea sau sa nu o piarda.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu